Z login biedt eHerkenning aan met verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Hoe hoger het niveau, hoe gevoeliger de informatie die veilig kan worden uitgewisseld. Niveau 2 is het laagste betrouwbaarheidsniveau, waarbij inloggen gebeurt met een gebruikersnaam en een (sterk) wachtwoord.

Om de veiligheid bij inloggen op niveau 2 te verbeteren, is binnen het eHerkenningsstelsel besloten een extra beveiligingslaag toe te voegen in de vorm van een tweede factor.

Wat betekent dit voor u?

Als u een eHerkenningsmiddel op niveau 2 gebruikt, wordt u gevraagd uw mobiele nummer op te geven. Dit nummer wordt gebruikt om een code per sms naar u te sturen als tweede-factorverificatie. Voortaan logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord, aangevuld met de sms-code. Let op: uw eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden, wat betekent dat u niet meerdere mobiele nummers aan hetzelfde middel kunt koppelen.

Heeft u een eHerkenningsmiddel op niveau 2+ of 3 en logt u in bij een dienst die niveau 2 vereist? Dan wordt ook daar uw bestaande tweede factor gebruikt. Vanaf nu logt u dus op alle niveaus in met uw gebruikelijke gebruikersnaam, wachtwoord en tweede factor.